Anke Bottema

- docent harp, muzieklessen basisscholen -

Ik was 15 toen ik een harpiste zag spelen. Ik was er helemaal door gefascineerd. Oh, dat instrument sprak meteen tot mijn verbeelding. Die klanken: ik kon er uren naar luisteren. Maar niet alleen luisteren, ik wilde ook spelen! Dus ging ik op les. Niet alleen de klanken van de harp spreken mij aan. Ik kan ook intens genieten van zingen. Daarom geef ik harp- en zangles. Daarom heb ik altijd plezier in mijn werk! 

Ik ben nu ruim 10 jaar bezig met verschillende koren. Wat is er leuker om te zien hoe de kinderen in je les een muzikale ontwikkeling doormaken? Ik zie ze bijna letterlijk groeien. Kinderen vinden het leuk om verschillende genres te ontdekken. Zij houden, net als ik, van afwisseling. Dus zingen we van musical tot klassiek en van Oudhollands tot kinderkoorrepertoire. We beslissen altijd samen over de liedjes die we zingen. We beleven er dan ook samen veel plezier aan.

Zingen is zoveel meer dan een wijsje en wat woorden. Wat dacht je van het notenschrift of begrippen als tempo en ritme? Ook podiumpresentatie en kennismaken met vreemde talen komen aan bod. Ja, we zingen ook in het Engels en het Italiaans. We hebben zelfs een keer in het Hebreeuws gezongen! Zingen is universeel, het maakt niet uit in welke taal je zingt. Hoe meer stemmen, hoe leuker het klinkt, toch?

Een les bij mij? Natuurlijk leer je harp spelen en zingen. En mijn enthousiasme voor muziek krijg je er gratis bij! Schrijf je nu in voor een proefles.

Anke heeft harp gestudeerd aan het Conservatorium (Utrecht). Anke is geschoold kinderkoordocent en verzorgt muziekprojecten op basisscholen in Katwijk.